Atenție, toți șoferii trebuie să știe: asta ți se întâmplă, dacă faci accident în parcare și fugi de la locul faptei

de: Mădălina Bahrim
18 02. 2022

Unele dintre cele mai frecvent întâlnite evenimente auto neplăcute este reprezentat de accidentele în parcare. Mai mult decât atât, șoferii care se fac vinovați de acestea aleg, adesea, să plece de la locul faptei și să se sustragă astfel de la orice fel de răspundere în fața legii. Trebuie să știi că o astfel de abatere te poate costa scump și nu ar trebui să-ți faci prea mari speranțe că nu vei fi identificat de organele legii.

Adesea, românii care avariază alte mașini în parcare, din diverse motive, tind să plece de la locul faptei, gândindu-se că nimeni nu i-a văzut și că nu vor putea fi găsiți și aduși în fața organelor de drept.

E o idee cât se poate de greșită, dacă ținem cont de faptul că aproape că nicio stradă sau parcare nu e ferită de obiectivele unor camere de supraveghere video. Mai mult decât atât, a crescut solidaritatea în rândul șoferilor, iar aceștia au început să fie mai vigilenți și activi pe rețelele de socializare, unde au creat grupuri numeroase strict pentru astfel de probleme. Prin urmare, fuga de la locul faptei nu e o idee bună.

Ce pățești, dacă acționezi așa

Totuși, dacă instinctul tău de conservare este mai puternic decât vocea rațiunii, trebuie să știi că vei răspunde în fața legii.

Autorul are legal la dispoziție un interval de 24 de ore pentru a declara la poliție accidentul, presupunând că păgubitul nu era de găsit în zonă pentru a rezolva problema printr-o înțelegere amiabilă. Dacă termenul este depășit, iar sesizarea păgubitului a dus la identificarea autorului, acesta este chemat la poliție să predea permisul de conducere, fiind amendat și cu 590 de lei.

Puțin știu că pot fi despăgubiți chiar dacă autorul nu este identificat. Pentru astfel de cazuri există un fond special al Biroului Asociației Asiguratorilor din România, iar detaliile și pașii de urmat sunt pe www.baar.ro”, explică icars.ro.